ceturtdiena, 2011. gada 24. februāris

Vai Tu ziedo asinis?


Vēlos Tev nedaudz pastāstīt par to! Asins ziedošana ir droša, laba veselībai (tā stimulē jaunu asinsķermenīšu veidošanos un pat uzlabo pašsajūtu) un sniedz gandarījumu par paveikto. Asinis esmu nodevis divas reizes un droši varu apgalvot, ka šajā procesā nav nekā baismīga.  Protams, saprotu, ka daudziem ir bail. Mūsdienās jau ir redzēts tik daudz nevajadzīgas asinsizliešanas gan TV, gan kino ekrānos, ka vēlaties izvairīties no liekas saskaršanās ar šo bubuli, ko sauc par asinīm. Ja Tu zini, ka Tev ir bail no adatām vai cita medicīnas aprīkojuma, es Tevi ļoti labi saprotu, tas ir pilnīgi normāli, bet ja Tu nenodod asinis tikai tādēļ, ka Tev ir slinkums, tad vēlos Tevi rosināt darīt kaut ko lietas labā!
 
Ja nu Tu  izdomā kļūt par asins donoru, tad zini, lai nodotu asinis Tev ir jābūt veselam un  sasniegušam vismaz 18 gadu vecumu. Kā arī jāņem vērā arī tas, ka:
  • Donoram jāsver vismaz 50 kg;
  • Jābūt veselam un paēdušam;
  • Pirms asins ziedošanas nedrīkst smēķēt un dzert alkoholiskus dzērienus (Cigaretes nedrīkstēja pīpēt vairāk par stundu pirms, bet alkoholu nedrīkst lietot 24h pirms asins nodošanas);
  • Asinis drīkst ziedot ik pēc 60 dienām (2 mēnešiem);
Šobrīd zināmas četras asinsgrupas: 0, A, B un AB. Dzīves laikā tās nemainās. Visbiežāk sastopami cilvēki ar A(37%) un 0(36%) asins grupu, bet retāk — ar B(20%) un AB(7%) asins grupu. Man ir 0 asins grupa.
  Šīs attēls parāda šī brīža asins krājumu --->

Procedūras ilgst apmēram 10 minūtes, kuru laikā tiek noņemtas apmēram 0.5l asiņu. Lai gan tas izklausās daudz, pat ņemot vērā to, ka pieaugušam cilvēkam asinis ir aptuveni 7% no ķermeņa svara (t.i. apmēram 5 l), pašsajūtā lielākas izmaiņas par miegainību un nelielu reibuma sajūtu es neizjutu. 

Par savu padarīto darbu Tu saņem ne tikai prieku par paveikto, bet arī maisiņu ar dažādām gardām lietiņām (vafelēm, cepumiem, ūdeni utt), 3Ls un oficiālu izziņu par brīvdienu, kura kalpo par attaisnojumu darba vai skolas kavējumam. (Šīs brīvās dienas, saskaņojot ar darba devēju, var tikt pievienotas Tavam atvaļinājumam).
 
Tas arī viss, ko vēlējos Tev pavēstīt par asins nodošanu. Ja man izdevās Tevi pārliecināt mēģināt to darīt, man ir liels prieks! 
Toms

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru